Stipe Miocic: Zwaargewicht's Odd Man Out

Stipe Miocic

Afbeelding tegoed: foto door Mike Lawrie/Getty Images

Sommige van de betere gevechten in de zwaargewicht divisie worden momenteel gemaakt. Vorige maand, voormalig titeluitdagerDerrick Lewiszorgde voor een goed opstapje tegen prospect Chris Daukaus. En deze maand neemt een ongeslagen uitdager in Ciryl Gane het op tegen de altijd zo explosieve kampioenFrancis Ngannou.

Er gebeuren veel interessante dingen bij zwaargewichten, maar er ontbreekt iets. Er wordt eerder iemand vermist: en dat zou Stipe Miocic zijn.Degenen die hebben gekeken naar deUFCvan 2016 tot 2020 zal Miocic herinneren als een dominante kracht bij zwaargewicht. Hij verdedigde zijn titel drie keer tijdens zijn eerste regeerperiode, waardoor hij de meest succesvolle zwaargewichtkampioen in de geschiedenis van de promotie was - beter dan iedereen die de titel sinds de oprichting in 1997 had.

Hij kreeg in 2018 een tegenslag tegen Daniel Cormier en werd in de eerste ronde gestopt door de voormalige lichtzwaargewicht. Maar als bewijs van zijn tegenspoed keerde hij een jaar later terug om zijn riem terug te krijgen. Hij ging vier ronden met Cormier en eindigde hem in hun herkansing van 2019. Een jaar later versloeg hij DC opnieuw en maakte een einde aan hun rivaliteit.

Na Miocic's brute knock-outverlies in de tweede ronde van Ngannou vorig jaar, is hij volledig uit het zwaargewicht verdwenen. En onterecht. Zijn afwezigheid van het toneel is gevoeld - zozeer zelfs dat hij naar buiten moest komen en ontkennen dat hij dat is met pensioen gaan.

Lewis zei onlangs dat hij het tegen Miocic wil opnemen omdat hij een van de beste aller tijden is in het zwaargewicht. Een vraag kan worden gesteld over de vraag of die strijd is intrigerend. Dat is echter niet de eerste vraag die bij u opkomt. In plaats daarvan denken we: wat doet de 'grootste aller tijden' aan de zijlijn?

Waar past Miocic in 2022 in het zwaargewicht plaatje?

Laten we eerst even terugblikken naar de zomer van 2021. Toen Miocic verrast werd door het nieuws van een tussentijds titelgevecht tussen Gane en Lewis, vond hij het vervelend dat de UFC niet naar hem toe kwam over het gevecht. Hij zei echter ook dat hij niet zeker wist of hij het gevecht zou accepteren als het hem werd aangeboden vanwege zijn vrouw die op dat moment zwanger was.

Er was dus zeker een rechtvaardiging voor hem om mogelijk buiten de tussentijdse titelstrijd te worden gelaten, ook al was het misschien eerlijk voor hen geweest om hem op zijn minst te benaderen. Maar laten we een stapje terug doen: zou hij zelfs in de tussentijdse titelstrijd moeten zitten? Zelfs dat kan een stap terug voor hem zijn. Hij is een van de meest succesvolle zwaargewichten in de geschiedenis van de UFC. Zijn verlies - hoe erg het ook was - zou zijn jarenlange overwinningen op een hoog niveau niet moeten afschrijven.

Miocic moet de titelstrijd krijgen

Stipe MIocic, Francis Ngannou

Sommigen zullen kritiek hebben op het feit dat Miocic vindt dat hij een gevecht tegen Ngannou verdient. Er is echter meer dan genoeg reden voor hem om die strijd aan te gaan.

Als zijn pure dominantie in de divisie gedurende vele jaren niet het idee geeft van een nieuw gevecht tegen de benen van Ngannou om op te staan, is er nog een ander feit dat dat wel doet. Het is dat Miocic eerder Ngannou versloeg. Hij ging begin 2018 met hem het hele eind en liep weg met een overwinning op de scorecard om zijn titel te behouden. Het mag niet worden vergeten dat een gevecht tussen hen geen rematch zou zijn; het zou een trilogie zijn met een even score.

Je zou kunnen zeggen dat de overwinning van Ngannou op Miocic begin 2021 behoorlijk beslissend was. Maar de consistente resultaten van Miocic als kampioen, plus zijn oudere overwinning op Ngannou, bieden hem voldoende argumenten om te vechten.

Het gebrek aan buzz rond Miocic in combinatie met het feit dat hij onlangs niet is genoemd door de UFC voelt niet op zijn plaats in tegenstelling tot waar hij staat in de recente geschiedenis van zwaargewicht MMA. Het voelt als een mislukking van het hele systeem, van de hoogste, meest invloedrijke namen in de sport tot aan de toevallige kijker dat Miocic momenteel wordt vergeten in het divisiebeeld. Maar misschien kan daar in het nieuwe jaar verandering in komen.