Worden alle strijders gelijk behandeld als het gaat om vrije meningsuiting?

Mitchell Woodley

FOTO'S: MMA MANIA/MMA VECHTEN

Vorige week,UFCvedergewicht Bryce Mitchell verscheen op Fox News. In een free-wheelen interview met Tucker Carlson, meende de 27-jarige over een aantal conservatieve gesprekspunten, variërend van zijn weigering om te vechten in buitenlandse oorlogen, tot de onwettigheid van de Amerikaanse Federal Reserve, voordat hij een onheilspellende waarschuwing gaf aan kijkers thuis.

Het kwaad heeft deze natie overgenomen en we zijn er niet bang voor. En we zijn klaar om te vechten, verklaarde de inwoner van Arkansas.Een dergelijk sentiment viel ongetwijfeld in welwillende oren van de trouw conservatieve kijkers van Fox News, en misschien ook van veel MMA-fans. Maar voor sommigen lijkt de verschijning van 'Thug Nasty' op het netwerk een flagrante dubbele standaard te benadrukken als het gaat om atleten die zich uitspreken over politieke kwesties.

Fox News is tenslotte een netwerk dat van Lebron James 'zwijg en dribbel' eiste nadat het de Lakers-ster schuldig aan praten over politiek tijdens een interview in 2018 met ESPN . Mitchell, die in media-optredens voorafgaand aan zijn Fox News-interview beging diezelfde vermeende zonde van het mengen van politiek en sport , slaagde er niet alleen niet in om de terechte woede van het netwerk op te wekken, maar werd ook op de ether uitgenodigd voor een softbal, primetime-interview.

Deze dubbele standaard lijkt zich ook te hebben afgespeeld binnen de MMA-gemeenschap, aangezien tientallen fans zich de afgelopen weken hebben verzameld voor de verdediging van Mitchell. Zijn uitspraken, hoe schandalig ook, zijn een rechtvaardige uitdrukking van vrijheid van meningsuiting, hebben ze betoogd.

Maar wordt hetzelfde recht op vrije meningsuiting geboden aan vechters met wie fans het misschien niet eens zijn? Wanneer vechters politieke overtuigingen uiten die als links van het gangpad worden beschouwd, verdedigen fans hun recht om dat te doen onder het mom van vrijheid van meningsuiting, of wordt hen verteld dat ze hun mond moeten houden en vechten?

Bryce Mitchell

Het vrije spraakabsolutisme van de UFC

MMA gaat er prat op als een van de laatste bastions van de vrijheid van meningsuiting in wat velen beschouwen als een steeds meer censuur nationaal discours. Dit ideaal is niet meer aanwezig dan in de UFC, waar controversiële meningen die in andere sporten afkeuring of bestraffende repercussies uitlokken, routinematig een veilige haven zoeken.

We hebben UFC President gezienDana White knijpt een oogje dicht voor wat sommigen als racistische opmerkingen beschouwdengemaakt doorColby Covington. Dus ook controversiële uitspraken vanSean Strickland, die de afgelopen maanden publiekelijk heeft beweerd dat het hebben van een homoseksuele zoon zou hem als een mislukkeling als man beschouwen , tusseninzijn moorddadige fantasieën verklaren.

In deze waanzinnig politiek correcte wereld waarin we leven, is dit een plaats die dat niet is, UFC-presidentDana Whitezei over zijn promotie vorig jaar.

Woodley Covington

FOTO: GETTY

Mitchell is slechts de laatste in een lange rij UFC-vechters die de toewijding van zijn werkgever aan de vrijheid van meningsuiting grondig heeft getest. Ter verdediging van Mitchell waren sommige van zijn uitspraken eenvoudig de verklaring van legitieme, zij het marginale conservatieve overtuigingen. Anderen, zoals de bewering van Mitchell dat de schietpartij in Las Vegas in 2017 werd georganiseerd door de Amerikaanse regering, bevonden zich echter in het rijk van Alex Jonesiaanse waanzin.

De UFC heeft Mitchell natuurlijk niet gecensureerd of berispt voor zijn meer controversiële en voor sommigen aanstootgevende beweringen. En trouw aan de toewijding van de promotie aan vrijheid van meningsuiting, heeft het historisch gezien dezelfde vrijheid geboden aan die strijders die doelen en overtuigingen aan de andere kant van het politieke spectrum aanhangen. Maar kan hetzelfde gezegd worden voor vechtfans?

Toen Tyron Woodley politiek activist werd

Tijdens de pre-fight persconferentie van zijn gevecht met Colby Covington in 2020, besloot Tyron Woodley om wat sommigen in de MMA-wereld als een controversieel politiek statement beschouwden te maken. Het dragen van een door Trump geïnspireerde pet met de tekst Make Racists Catch The Fade Again, de voormalige kampioen weltergewichtbeantwoordde elke vraag met een variatie van omdat zwarte levens ertoe doen.

Woodley gebruikte in dit geval, net zoals Mitchell de afgelopen weken heeft gedaan, zijn platform als sportman om zijn politieke overtuigingen te uiten. Maar in tegenstelling tot Mitchell, of Donald Trump die Covington ondersteunde, werd de voormalige kampioen weltergewicht online gehekeld omdat hij onbeschaamd politiek met sport vermengde. Er waren veel oproepen aan Woodley om gewoon 'zijn mond te houden en te vechten', en er waren er maar weinig die zijn recht verdedigden om zijn politieke overtuigingen te uiten onder het mom van vrijheid van meningsuiting - zoals in het geval van Mitchell.

De dubbele standaard van vrije meningsuiting aanpakken

In tegenstelling tot meer reguliere sporten, waarvan de bestuursorganen en, tot op zekere hoogte, fans, een voorkeur voor links van het midden vertonen, neigt MMA over het algemeen naar rechts. En daar is absoluut niets mis mee. Conservatieve meningen zijn op de markt van ideeën even legitiem als progressieve.

Maar als MMA-fans trots zijn als felle verdedigers van de vrijheid van meningsuiting - een recht dat in overwegend conservatieve kringen verheven wordt - dan moet dit ideaal zeker consequent worden toegepast op alle vechters, ongeacht hun politieke overtuiging.

Misschien zijn de woorden van Mitchell, zoals uitgesproken tijdens zijn recente Fox News-interview, waar voor elke vechter die het rijk van het politieke debat betreedt - ongeacht waar ze zich in het politieke spectrum bevinden.

Voor mij is het zinvoller om te kunnen praten over iets dat groter is dan vechten dan alles waarover ik kan praten met betrekking tot vechten, zei Mitchell. En daarom ben ik dankbaar dat ik dat mag doen. En veel mensen zeggen: 'Hou je mond en vecht.' Nou, weet je wat? Als je die shit niet wilt horen, zet dan de tv uit en kijk naar het gevecht. Je hoeft mijn interviews niet te zien. Zet ze dan uit.

Bryce Mitchell

Bryce Mitchell (Image Credit: Douglas P. DeFelice/Getty Images)